Barn House

The traditional barns in Zeeland are known for their black tarred facades, contrasting white window frames and characteristic doors. Situated by the dunes and the sea, this old derelict barn has been renovated and transformed into a spacious vacation home where the traditional shell and contemporary additions form a harmonious whole.

 

The original vernacular volume of the barn is respected and its supporting structure is retained. All internal walls that had been applied over the years are demolished. A compact volume containing a kitchen and a bathroom is placed in the open space and divides it into a living and a sleeping area. On top of this volume an open mezzanine is created, which can be used as a second bedroom. Hidden behind a panel wall a dressing room and a sauna is situated. The original façade openings are maintained and equipped with glass doors, and new skylights bring daylight into the heart of the building. Various interior openings create new sight lines and enhance the experience of space.

 

Where possible, original materials such as the old roof tiles have been reused. The facade is clad in traditional black weatherboarding with white window frames. Inside, the old wooden supporting structure is contrasted by the stark white walls. The ground floor is tiled with anthracite tumbled bluestone and the mezzanine floor is made of white painted wood. Large sliding doors in oak lead to the bedroom on the ground floor, and light blue wall panels in the hallway, kitchen and on the mezzanine add a fresh color accent that is in tune with the surrounding coastal landscape.

 

completion year: 2013 I size: 110m2 I location: Renesse I client: Private I contractor: Annemingsbedrijf van Koppen Ouddorp I installations: Van Wijk Installaties Ouddorp