Clarissenhof

Clarissenhof is part of the Tilburg railway zone, where the former train depot area is being transformed into a new, centrally located residential and commercial district. The area forms the transition between the small-scale residential neighborhood Theresia and the station square surrounded by industrial monuments. The urban plan for Clarissenhof, designed by Dok architects, draws inspiration from Tilburg’s Catholic past and the adjacent monastery complex. Clarissenhof provides space for about 500 dwellings organized around a series of interconnected courtyards and gardens. For the design of various buildings within the plan area, supervisor Liesbeth van der Pol organized a competition, where eklund_terbeek was selected amidst 75 entries.

 

Eklund_terbeek designed two buildings containing 32 social housing units. While cost-conscious design was an important condition for the project, great effort went into imbuing the buildings with timeless and tactile qualities. Both buildings have four apartments per floor, with loggias positioned at each corner. The compact volumes are all-sided and have a monolithic appearance. The façades are executed in stark white brickwork with a dark plinth. In order to create subtle variation and relief in the façade, eklund_terbeek has designed a special “double” brick, developed in collaboration with manufacturer Wieneberger. The different shades of white, the informal repetition of the façade openings and the arched windows with deep recesses evoke the atmosphere of a contemporary beguinage.

 

completion year: 2018 I collaboration: Dok Architecten I size: 3600m2 / 32 apartments I location: Tilburg I client: SDK Vastgoed / TBV Wonen I contractor: bouwbedrijf Van der Ven Bouw Tilburg I contractor installations: Dubo Techniek