Taby Kommunhus

The municipality of Täby outside Stockholm is transforming its centre from the 1960ies into a more urban environment, with a new town hall as an important corner stone. It will be part of an ensemble of public buildings, situated along a new main boulevard. The space between the town hall and the adjacent library will become an intimate public square, linking the boulevard with an elevated walkway to the other side of the site. Open and inviting, the building is to serve as an expression of the interaction between the municipality and its citizens. The programme of around 9.000m2 includes 380 workspaces and various public functions, and a parking garage for 180 cars will be added underground.

 

The exterior of the building pays homage to its 1960ies surroundings but still has its own distinctly contemporary expression. To three sides, the facade consist of large prefabricated concrete elements, with deep window recesses. The contrasting and expressive plastered entrance facade frames the different public functions and makes them visible. To create a soft transition between outside and inside, the entrance square continues into the building to form a dynamic entrance hall. A central atrium is the meeting point for all users and creates visual connections between all different parts of the building. The security border is an integral part of the spatial organization but remains invisible to the eye of the visitor.

 

design year: 2010 I size: 9000m2 I location: Taby Stockholm Sweden I client: Municipality of Taby